Nieuws

Nieuwe aankoop

Afgelopen week heeft mijn huisgenote een brommer gekocht. Nadat even gebeld was met een goede winkel gingen we samen met de huiseigenares en een buurvrouw op pad.

We kwamen bij de zaak aan waar alle brommers buiten stonden uitgestald. In plaats van naar de brommers gingen we het huis binnen waar we ongeveer een half uur doorbrachten met thee drinken en elkaar, inclusief familie, leren kennen. Vervolgens bekeken we de brommers welke niet helemaal aan onze eisen voldeden. Geen probleem, er werd even een andere zaak of persoon gebeld en iemand ging ervandoor om nog een brommer te halen.

Hij kwam terug met een goede brommer, al waren we niet helemaal tevreden met een aantal onderdelen op de brommer. Geen probleem, deze konden allemaal vervangen worden voor dezelfde prijs.

De brommer kwam echter maar met een sleutel, toch beter om er twee te hebben… Geen probleem, op straat kan elke sleutel worden nagemaakt en de tweede was dan ook snel gemaakt.

Ik reed de brommer terug naar huis en ging even langs de markt. De eerste vraag: ‘Bao nhieu tien?’ (‘Hoe duur is tie?’). Vervolgens naar huis waar de buurvrouw gelijk vroeg: ‘Bao nhieu tien?’. In huis vroeg de huishoudelijke hulp direct: ‘Bao nhieu tien?’. Toen we de buurman even later een vraag stelden, vroeg hij gelijk: ‘Bao nhieu tien?’

bao-nhieu-tien

Tja, er wordt hier niets gezegd over hoe mooi iets is of over hoe goed iets is. Het belangrijkste is hoe duur iets is, of dat nu fruit of groente is, een auto of een brommer. De eerste vraag blijft altijd dezelfde. Ik begin eraan te wennen en me zelfs ook hierin aan te passen aan de cultuur. Voor mijn terugkeer naar Nederland zijn jullie vast voorbereid;-).