Nieuws

‘Recordhouder feestdagen’

Eind april zag ik voornoemde titel voorbijkomen op een Nederlandse nieuwssite. En tot mijn verbazing, en toch ook weer niet, ging het over Cambodja. Dit land heeft drie dagen vrij voor het Cambodjaanse nieuwjaar, drie dagen vrij voor de verjaardag van de koning, drie dagen vrij voor de Pchum Ben (‘voorouders festival’) en drie dagen vrij voor het waterfestival. Dit is nog maar een begin van alle feestdagen in Cambodja.

De meeste Cambodjanen hebben niet echt een vakantie van twee of drie weken achter elkaar. De feestdagen zijn verspreid over het hele jaar en meerdere dagen achter elkaar vrij wordt hier een vakantie genoemd. De meeste studenten hebben nog wel een lange vakantie in augustus en september en nog eens twee weken rondom het Cambodjaanse nieuwjaar. Zodra mensen aan het werk gaan, zijn die lange vakanties voor de meesten verleden tijd.

Toch worden die korte vakanties gebruikt voor uitjes naar het strand, een buurland of terug naar hun geboorte provincie. De hoofdstad stroomt leeg en een paar keer paar jaar zijn de hotels in bepaalde gebieden volgeboekt. De buitenlanders gaan soms mee met lokale mensen om de feestdagen mee te vieren, maar soms blijven ze in de hoofdstad om te genieten van wat rust.

Naast voornoemde driedaagse vakanties zijn er onder andere nog feestdagen voor de dag van de overwinning (op de Rode Khmer), de internationale vrouwendag, de geboortedag van de moeder van de koning, de dag van de mensenrechten en de dag van de arbeid. Onlangs kwam er nog een  dag bij, 20 mei is uitgeroepen tot ‘nationale herdenkingsdag’. Totaal nu dus 28 feestdagen/vakantiedagen.