Nieuws

Slapende mensen

Je ziet ze overal, je ziet ze op alle momenten van de dag en op verschillende manieren. Slapende mensen zijn normaal in het straatbeeld van Phnom Penh (evenals overal in Azie).

Van mijn studenten hoor ik regelmatig dat ze rond middernacht naar bed gaan, of halverwege de nacht. En dan niet om de volgende ochtend lekker uit te slapen, maar om weer vroeg naar het werk te gaan of om zeven uur op school te zijn. Er zijn maar weinig mensen hier die ’s nachts zo’n zeven of acht uur slapen. En dat gaat ook vaak moeilijk, aangezien ze ’s avonds nog laat eten en hele families tegelijkertijd naar bed gaan en opstaan en vaak in een kamer slapen.

Kinderen slapen vaak na de lunch op school en ook anderen proberen een middagdutje tussendoor te nemen. De slaap moet overdag toch ergens worden ingehaald. Dus zie je overdag overal slapende mensen, op vloeren, matten, tafels, banken, brommers, in winkels, op markten en op straat.

Ook ’s nachts zie je overal mensen op straat slapen, niet dat ik ’s nachts hier op straat loop, maar ’s ochtends vroeg ga ik wel eens een eind lopen. Dan zie ik nog mensen die op straat slapen om ’s nachts een winkel of bedrijfspand te ‘beschermen’. Ik blijf me erover verbazen hoe mensen op alle mogelijk plekken kunnen slapen, met vaak behoorlijk wat lawaar om ze heen. Daarom hierbij een paar foto’s…