Nieuws

Waarom een helm dragen? Of niet?

Zo’n drie jaar geleden kreeg één van de universiteitsstudenten een ongeluk met de brommer. Hij droeg geen helm, waarna nogmaals werd benadrukt hoe belangrijk het is om een helm te dragen.

Elke dag kom ik lokalen en soms buitenlanders tegen die geen helm dragen op de brommer. Ze gaan er zeker niet minder hard door rijden en vaak hangt de helm zelfs aan de brommer. Ze weten ook wel dat er elke dag ongelukken gebeuren, maar denken niet dat ze er zelf bij betrokken kunnen raken.

Al pratend met studenten hebben ze meerdere redenen om geen helm te dragen:

  • Het is te warm met zo’n helm op. Zonder helm waait de wind door je haren en dat is heerlijk verkoelend:-).
  • Het haar is net opgemaakt, daar past een helm niet overheen en dan kom je dus niet op z’n mooist op je bestemming aan (deze had ik zelfs in Nederland al gehoord…).
  • Ik hoef maar een klein stukje te rijden… en toen reed iemand binnen vijf meter tegen een hek aan en viel om, gelukkig had zij een helm op…
  • En de meest gehoorde reden: er is geen politie op de weg! Want ja, de politie is zeker reden om je anders te gedragen. 

Een normale boete voor overtredingen van brommerrijders is hier ruim een euro, totdat je de politie mogelijk vaker tegen komt, want ze staan altijd op dezelfde plek en kunnen je weer herkennen.

Onlangs werd ik een keer aangehouden door de politie. Bij een verkeerslicht dat op groen stond voor rechtdoor en rechtsaf, ging ik linksaf. Tja, er was geen rood voor linksaf, dus waarom niet?! Gelijk sprongen er vier politiemannen op de weg. Één probeerde mijn ‘overtreding’ in het Engels duidelijk te maken. Toen ik Cambodjaans begon te spreken, wilde één van hen me laten gaan, maar helaas een ander niet, hoewel hij het met me eens was dat dat verkeerslicht erg vreemd was… Na een boete van ruim een euro kwam ik toch nog op tijd op mijn afspraak:-).