Nieuws

Geen water, geen elektriciteit…

In Cambodja is het warm, heel warm, heel erg warm of snikheet. De temperaturen zijn inmiddels richting de 40 graden gegaan, met gevoelstemperaturen van boven de 40 graden.

Een paar maanden geleden werd al aangekondigd dat dit een warme zomer zou worden en dat er watertekort zou zijn. Dat watertekort is er nu en daarom wordt het water afgesloten voor een aantal uren per dag. Echter, van te voren weten we nooit wanneer het water wordt afgesloten. Soms sta je dus onder de douche met shampoo nog in je haar en dan opeens komt er geen water meer uit de kraan. Of je bent de was aan het doen en na een half uur stopt de wasmachine, omdat er geen water meer is. Of het toilet spoelt niet meer door, of de afwas blijft staan, of….. Inmiddels hebben we van onze geweldige huiseigenaresse een paar enorme emmers gekregen:-).

En dan heb je de elektriciteit, erg handig als het 40 graden is en je kunt een ventilator of de aircon aanzetten. Maar, terwijl ik dit zit te typen, is de elektriciteit als zo’n vijf uur afgesloten. Een warme middag zonder ventilator, zonder aircon, zonder internet… Al het eten in de koelkast warmt op en zelfs de ijsblokjes in de diepvries zijn gaan smelten. Alhoewel, de meeste ijsblokjes hebben we al gebruikt in de liters water die we drinken…

En dan denk je, dan ga je toch lekker naar een café of ergens waar wel elektriciteit is. Niet dus, de laatste weken is de elektriciteit in hele districten tegelijk afgesloten, en soms zelfs in de hele stad. Café’s kunnen daarom niet alle koele drankjes meer voor je maken, en houden hun deuren open, hopend op een beetje wind (warme wind) dat mogelijk nog voor afkoeling zorgt.

De overheid heeft nu aangekondigd dat dit alles tot eind mei gaat duren…. Ideeën zijn welkom!!