Nieuws

Women’s Day

Begin vorige eeuw werd voor het eerst een vrouwendag georganiseerd, waarna de Internationale Vrouwendag is ontstaan, die wordt gevierd op 8 maart. In Cambodja is die dag een nationale vrije dag geworden, terwijl ik er in Nederland weinig van gemerkt had.

Hoewel de internationale vrouwendag in het teken staat van de rechten van de vrouw en gelijkheid, wordt de dag hier vooral gevierd met cadeautjes en speciale bijeenkomsten voor vrouwen. 

Vorige week ging ik ’s ochtends naar een cafe om daar wat lessen voor te bereiden. Ik werd begroet met een roos en mocht twee drankjes uitkiezen voor de prijs van één. Dankbaar nam ik het allemaal in ontvangst.

Een collega had een tijd met thee en cakejes voorbereid om haar waardering uit te spreken naar al haar vrouwelijke collega’s. Helaas lukte het me niet om daar heen te gaan.


Wel kon ik naar een Cambodjaanse gemeente, waar een vrouwenbijeenkomst werd gehouden. Nadat alle vrouwen daar aanwezig waren (een uur nadat het eigenlijk zou beginnen) werd er gezongen, gesproken over Spreuken 31 en baden we in kleine groepjes voor elkaar. Voordat de maaltijd werd voorbereid, kreeg iedereen een doek overhandigd, wat een sarong bleek te zijn. Iedereen sloeg de sarong om de kleding heen en knoopte die op de Cambodjaanse manier vast, waarna een groepsfoto werd gemaakt. 

De volgende dag was er nog een vrouwenbijeenkomst in een gemeente. Vrouwen van in en rondom de hoofdstad kwamen bij elkaar en na een heel programma werden de vrouwen in groepjes verdeeld. Ze kregen allemaal ingredienten en een pan overhandigd en mochten zelf een maaltijd voorbereiden, gebakken rijst of nasi in het Nederlands. Nadat ik dit samen met een andere vrouw mocht beoordelen, genoten we van een heerlijke maaltijd samen :-).