Nieuws

Een weekje ziekenhuis

Elke maand maak ik hier wel weer nieuwe dingen mee en deze keer was het iets wat minder leuk was. Op de laatste maandag van mei werd ik ziek – hoofdpijn, koorts en vaak ontzettend koud. Omdat het ’s middags wat beter ging en maandag mijn vrij dag is, gingen we naar de bioscoop en keken we Aladdin. Steenkoud was het en na de tijd duurde het een half uur om weer een beetje op te warmen.

Maandagavond naar de dokter, dinsdagochtend een bloedtest en dinsdagmiddag het resultaat dengue fever/knokkelkoorts. Dengue komt dit jaar veel voor in Cambodja, tien keer zo veel als normaal en er is op dit moment geen behandeling voor. Alleen de symptomen als koorts en hoofdpijn kunnen worden behandeld. Dinsdag eind van de middag ging ik op advies van de dokter naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis kreeg ik om de zes uur koorts met een infuus met medicatie daarvoor. Als de koorts eerder kwam, had ik pech en moest ik wachten tot die zes uur om waren. Om de anderhalf/twee uur kwam een verpleegkundige binnen en moest de bloeddruk en koorts weer worden gemeten. Dit ging ’s nachts uiteraard door zodat er van slapen niet zoveel kwam…

Als voedsel kreeg ik heerlijk eten dat ik met geen mogelijkheid naar binnen kreeg. Daarom vanaf de tweede dag maar rijstsoep met wat fruit waarvan ik nog wel iets kon eten. Vanaf dag vijf weer normaal eten, wat ik met mijn huisgenote deelde, altijd genoeg voor twee:-).

In dit ziekenhuis kon ik gedurende de hele dag bezoek ontvangen. Daar was ik over het algemeen heel dankbaar voor, al ging het soms van zeven uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Gelukkig waren er altijd een aantal uren tussendoor dat er geen bezoek was.

En ik was ontzettend dankbaar dat mijn huisgenote het grootste deel bij mij kon blijven. Elke nacht sliep ze op een bank in de kamer, we konden samen de maaltijden delen en ze hielp me bij alles wat ik nodig had. 

Al met al hoop ik dat dit een eenmalige ervaring was…