Nieuws

En toen werd het kouder…

Alweer een paar weken geleden kwam ik in Cambodja aan. Toen ik mijn huis binnenkwam, vielen me de verschillen met Nederland op. De keuken staat vol met allerlei spullen, zodat er heel weinig van het aanrecht overblijft. De muren bleken opeens twee kleuren te hebben, omdat die ooit half zijn overgeverfd. En de gemakkelijke stoelen en banken die in Nederland in elk huis staan, zijn weer even verleden tijd… Ook merkte ik dat de huizen in Nederland wel echt schoon zijn, terwijl hier overal een laag stof op lag. Toen ik een opmerking over schoonmaken maakte, zei m’n huisgenote dat de vloer inderdaad weer eens gedweild moet worden. Tja, hier in Azië is het de gewoonte om bijna elke dag de vloer te dweilen, maar de rest is niet zo belangrijk. De vloer was volgens mij echter het enige dat er wel schoon uit zag.

Ik ben dus eerst aan het schoonmaken geweest. Gelukkig was het niet zo warm en was alles na een paar dagen weer schoon:-).

Ruim een week geleden begon het enorm te waaien en werd het een stuk kouder. ’s Nachts daalden de temperaturen tot onder de 20 graden en ook overdag kwamen ze niet of nauwelijks boven de 30 graden uit. De airco’s en ventilatoren bleven even uit en de dunne dekentjes en vesten werden uit de kast gehaald. Op straat zag je mensen met winterjassen aan, handschoenen aan en sjalen om. Aan de ene kant vinden mensen het wel fijn dat het niet zo warm is, maar dit is toch echt te koud voor de meeste Cambodjanen. 

Ik was blij met een warme douche en met de paar warmere kledingstukken die ik heb. Ook kan ik even genieten van een eind lopen ’s ochtends vroeg (zonder te zweten) en van een heerlijke mok hete thee:-).