Nieuws

Tralies en maskers

Afgelopen zondag leidde ik een zondagschool via Skype mijn huis rond. Het viel hen op dat mijn huis erg lang was en de huizen worden hier inderdaad ‘lange huizen’ genoemd. Vervolgens zagen ze alle tralies voor de ramen en deuren, het leek wel een gevangenis… Ik ben daar inmiddels helemaal aan gewend en zie ze eigenlijk niet meer. Ze zijn niet bedoeld om mij hier gevangen te houden in het huis, maar wel om te zorgen dat andere mensen niet zomaar naar binnen kunnen. Omdat bijna alle huizen hier tralies hebben, voel ik me wel veiliger in een huis met tralies. 

Toen ze naar verschillen vroegen tussen Nederland en Cambodja dacht ik wel gelijk aan het weer en het verkeer. Bijna het hele jaar door is het hier ruim dertig graden overdag, altijd zomer, maar de laatste maanden zijn er een aantal dagen geweest dat de temperatuur ’s nachts tot 20 graden daalt. Hoewel veel mensen dan een vest of trui dragen, zijn we dankbaar voor dit iets koelere weer.

Het verkeer is ook niet te vergelijken met dat in Nederland, constant staan we in de file en alles rijdt door elkaar heen. Iedereen die op een brommer of een fiets rijdt, draagt ook een masker, met name in deze grote stad. De lucht is zo vervuild en mensen proberen te voorkomen dat al die uitlaatgassen in hun longen terecht komen. Wegwerpmaskers kun je hier overal kopen.

De laatste weken dragen nog meer mensen een masker doordat nieuws over het Coronavirus bekend wordt. In Cambodja is er op dit moment één persoon die met het virus is besmet en drie familieleden zijn ook in quarantaine geplaatst. De verhalen (ook op social media) zorgen wel voor veel onrust en dat is duidelijk te zien op straat.