Nieuws

(Huis)dieren

In al die jaren dat ik in Azië heb gewoond, heb ik nog nooit huisdieren gehad. Niet dat ik niet van dieren houd, maar het is niet handig met zo’n onregelmatig leven en veel dieren leven grotendeels op straat, waar ze met elkaar uitvechten wie de sterkste is. 

Nu ik naar een nieuwe buurt ben verhuisd, een rustiger buurt buiten de echte stad, lopen hier ook weer allerlei dieren op straat. Onze buren hebben een kat, die regelmatig de buurt gaat verkennen en inmiddels de weg naar ons huis heeft gevonden. De kat loopt gewoon ons huis binnen, gaat overal rondsnuffelen, loopt zelfs naar boven toe en vermaakt zich hier als we alles toelaten. Deze kat heeft nog maar een kleine staart, die waarschijnlijk ook bij één van de gevechten is afgebeten. We proberen de kat buiten te houden, maar willen tegelijkertijd de deur openhouden en zo open zijn naar onze buren.

Verder lopen er honderden mieren regelmatig ons huis binnen. Bij de minste of geringste zoetigheid in onze keuken, komen ze in hele rijen aanlopen. Met schoonmaken en soms een spuitbus proberen we ze buiten te houden.

Twee weken geleden was er een invasie van muggen. Op een ochtend heb ik zo’n vijftig muggen gedood (gelukkig met zo’n elektrische vliegenmepper). Aangezien ze van Nederlands bloed houden, ben ik diegene die altijd achter de muggen aan mag…

Ook zijn er kakkerlakken, gekko’s, rupsen en ander ‘ongedierte’ die ons huis binnen lopen of vliegen.

Naast al deze dieren die we buiten de deur proberen te houden, hebben we nu toch huisdieren. Van een grote plantenbak hebben we een soort aquarium gemaakt. We hebben vissen van één van de buren gekregen (ze vermenigvuldigen zich nogal snel, zei hij) en mijn huisgenote heeft zoete aardappels laten spruiten. De wortels daarvan houden het water schoon en de stengels en bladeren staan mooi boven het ‘aquarium’. Ik ben er blij mee :-).