Nieuws

Vuilnis

Een blog over vuilnis…. In Nederland is dit allemaal vrij goed geregeld, tegenwoordig met verschillende containers en duidelijkheid wanneer wat wordt opgehaald. Hier komt de gele vuilnisauto twee of drie keer per week langs. Het is niet altijd duidelijk wanneer die komt en mensen willen hun vuilnis ook niet altijd aan de weg zetten, angst voor ongedierte en dat de vuilnis over de hele straat wordt verspreid. Het gevolg is dat wanneer de vuilnisauto komt, mensen met hun vuilnis (gewoon in plastic zakken) de straat op rennen en die aan de jongens overhandigen die het achterin de vuilnisauto gooien. Gelukkig zijn we tot nu toe in elk geval één keer per week thuis om dit voorbeeld te volgen.

Zoals de meesten in mijn korte video hebben gezien, ligt er hier overal afval naast de weg. Veel eten en drinken wordt op straat verkocht en al het plastic en ander milieuvervuilend verpakkingsmateriaal wordt vaak zo weggegooid. Zo ligt er naast ons huizenblok ook zo’n berg afval. De Cambodjaanse manier om hier van af te komen, is om het te verbranden. 

Halverwege het verbranden komt er een jongen op een mooie brommer aanrijden met een zak afval, daarna komt hij nog een keer met een doos. Beide worden op de berg afval gegooid. Mijn huisgenote vroeg hem waarom hij het afval hier neergooide en niet bij zijn eigen huis liet ophalen en hij gaf aan dat hij in een borey (een meer beveiligde en dus duurdere buurt) woont en daar het afval niet wordt opgehaald. Tja, niet echt geloofwaardig dus, maar tegelijkertijd ook weinig aan te doen.

De loslopende koeien die elke dag langs ons huis komen, genieten er in elk geval nog van om tussen het afval te snuffelen en iets eetbaars te vinden…