Nieuws

Rondje Europa

Rondje Europa in Azië… Het was dichterbij dan ik dacht…

Een paar weken geleden heb ik een fiets gekocht. Nu alle zwembaden en fitnesscenters dicht zijn, is het lastig om buiten de deur te sporten en wat beweging te krijgen. En na negen jaar zonder fiets in Azië te hebben geleefd, werd het ook wel tijd dat deze Nederlandse een fiets kocht. Met een collega die een beetje verstand van fietsen heeft, ben ik naar de fietsenmarkt gegaan. Tientallen zaakjes waar de fietsen per twintig of dertig opgestapeld liggen, al met al duizenden fietsen waar ik uit kon kiezen. Uiteindelijk is het een echte Bridgestone geworden, geen Gazelle of Batavus dus, maar het schijnt een goede fiets te zijn.

Nu ligt er een paar honderd meter achter ons huis een borey (een buurt met luxe huizen die 24 uur per dag beveiligd wordt). De straten in deze borey zijn wijd, er is veel groen en er is weinig verkeer, een ideale buurt om te fietsen dus. Aan het ‘eind’ van de borey is een soort park, dat nog in aanbouw is. Inmiddels staan er al een Eifeltoren, een molen, een Big Ben, een waterrad, met allemaal huizen in de Europese stijl. 

Om in de borey te komen, moet ik eerst een eindje omfietsen, zo’n twee kilometer. Dan geniet ik ’s ochtends vroeg even van wat rust, natuur en een stukje Europa. Omdat alles nog in aanbouw is, lopen honderden bouwers tussen de hardlopers en fietsers door. ‘Rijk’ en ‘arm’ wonen daar in dezelfde buurt, de rijken in de mooie huizen en de armeren in hutjes die ze zelf in elkaar gezet hebben, voor de paar maanden dat ze daar aan het werk zijn.

Vreemd en soms lastig, maar tegelijkertijd probeer ik daar even te genieten van een mooier (en luxer) gedeelte van de stad.