Nieuws

Manneken pis

De echte manneken pis staat in België, maar overal ter wereld zijn er wel ‘manneken pis’ te vinden. Met enige verbazing merkten we dat er zelfs iemand op ons dak aan het plassen was.

Nu is ons dak met drie andere daken verbonden, een blok van vier huizen, waarvan de daken niet echt gescheiden zijn. Slechts een kleine verhoging geeft de scheiding van de daken weer, maar iedereen kan zo over alle huizen heenlopen. 

Toen we het dak na onze verhuizing schoon hadden gemaakt en er planten neer hadden gezet, zagen we dat er regelmatig een paar plassen water lagen. Eerst dachten we dat de overkapping lek was, aangezien het regenseizoen net was begonnen. Toch kwamen we er langzamerhand achter dat dit niet van de regen kwam. Het stonk soms behoorlijk en ook als het een paar dagen niet regende waren er een paar natte plekken te zien, meestal op dezelfde plaatsen, dicht bij de platte deur naar het dak. Wat bleek nu, onze buurman deed regelmatig zijn behoefte bij ons op het dak.

Tijdens een taalles heb ik de hele situatie uitgelegd aan mijn Cambodjaanse leraar. Wat te doen in zo’n situatie? Hij adviseerde om er niet met de buren over te praten, aangezien dit als een beschuldiging wordt gezien en daardoor de relatie nooit meer helemaal goed zal zijn. Daarom hebben we ervoor ‘gevraagd’ en anderen met ons. 

Toen we op een avond thuis kwamen, rook mijn huisgenote weer een enorme stank op het dak. Wij dus naar boven en in het donker het dak schoongemaakt. We merkten ondertussen dat er iemand op het dak van de buren in een hangmat lag, en ons observeerde. Na deze avond is er nooit meer op ons dak geplast:-).

Een paar dagen erna hoorden we een geluid bij de buren dat leek op het repareren van een toilet. We hopen dat deze manneken pis een andere plek heeft gevonden…