Nieuws

Bijna lockdown

De afgelopen twee weken is het aantal besmettingen hier meer dan verdubbeld, reden tot allerlei maatregelen. Halverwege februari waren er ruim 400 besmettingen, wat het totaal was sinds het begin van de pandemie. Toen ‘ontsnapten’ vier Chineze vrouwen uit een quarantaine hotel, waarvan later bleek dat twee van hen besmet waren. Het totaal aantal besmettingen is de 1.000 inmiddels ruim gepasseerd.

Vergeleken met veel landen is dat nog altijd heel weinig, het dagelijkse aantal besmettingen in veel landen is hoger dat het totaal aantal besmettingen hier. Toch volgen de maatregelen hier elkaar in hoog tempo op. Vrij snel na de 20 februari uitbraak werden alle scholen, bioscopen, musea en theaters weer gesloten. De plekken waar een persoon was besmet, werden snel als hotspots – brandhaarden aangemerkt, met sluiting tot gevolg. Sinds gisteravond zijn alle bijeenkomsten verboden en worden werkers sterk aangemoedigd om thuis te werken.

De straten zijn weer rustig en veel mensen blijven uit voorzorg zo veel mogelijk thuis. De komende week zit ik dus ook vooral vanuit huis te werken. In mijn buurt kan ik al het benodigde voedsel en dergelijke kopen, gelukkig zijn de meeste winkels en markten nog open. Mondkapjes, temperatuur meten, handen wassen, en inmiddels ook een QR code scannen, zijn op veel plekken verplicht.

Op internet verschijnt elke dag een overzicht van de huidige situatie. Het overzicht bevat het totaal aantal besmettingen, het aantal dat gezond is verklaard en een onderverdeling in nationaliteiten met de aantallen erbij. Verder ook een kaart waarop alle hotspots staan, dus de hotels, kantoren, maar ook huizen waar iemand werd besmet. Vaak worden ook de leeftijden vermeld bij nieuwe besmettingen en soms zelfs de naam of een foto erbij. Bijna niets blijft geheim hier. 

De overheid neemt geen halve maatregelen. Voor nu is het zeven dagen bijna lockdown.