Nieuws

Lockdown

Sinds 15 april zitten we in een echte lockdown, al moest door velen nog wel worden uitgevogeld hoe dat nu werkte. De geruchten gingen de dag ervoor al de ronde en dan zie je hier ook mensen in paniek raken. Winkels verkochten die middag/avond bijna alle rijst, noedels en ander houdbaar voedsel dat ze hadden.

’s Avonds werd de lockdown officieel aangekondigd en die gaat direct de volgende dag in. Ik zat voor een paar dagen in het team center en moest naar huis zien te komen. Met allerlei papieren voor de politie, die overal blokkades in de stad hadden geplaatst, en wat spanning ging ik op weg. Wonderbaarlijk werd ik nergens gestopt en gecontroleerd. Ik zag wel overal politie en blokkades, maar niet op mijn weggedeelte:-). 

Na een paar dagen werden de regels steeds verder aangescherpt; de grote markten in de stad zijn allemaal gesloten en naast het kopen van voedsel mogen we alleen in noodgevallen de deur uit, ook het sporten buitenshuis werd na een paar dagen verboden. Ik zit dus thuis voor een aantal weken en zelfs de straat naar mijn huis is afgezet. Één keer konden we door de blokkade voor een ‘uitje’ naar de supermarkt en verder kopen we alles in de buurt. Mensen proberen geld te verdienen en als ze groente en dergelijke kunnen kopen, verkopen ze dat op hun brommer of fiets weer door.

De overheid biedt wel hulp aan door rijst en ander houdbaar voedsel aan de armen te geven. Ook verschillende organisaties en individuen proberen zo mensen te helpen. Wij kopen veel voedsel in onze eigen buurt van mensen die het geld goed kunnen gebruiken en geven waar nodig voedsel (of soms wat geld) aan mensen die dat echt nodig hebben. Toch blijven we voorzichtig omdat mensen er ook misbruik van maken. Willen jullie vragen voor wijsheid?

Hoe lang dit gaat duren is niet bekend, het aantal besmettingen wordt nog niet echt minder…