Nieuws

Bananas

En toen vielen ze allemaal van de tros af… Verbouwereerd keek ik de verkoopster aan, alle bananen lagen verspreid over de tafel en de grond. Ik besefte dat ik nog veel moest leren en de vriendelijke verkoopster gaf me gratis bananen. 

Er zijn bananen in allerlei soorten en maten en blijkbaar ook kleuren. Als ik gele bananen zie weet ik dat ze rijp zijn, als ik groene bananen zie denk ik dat het kookbananen zijn of dat ze nog niet rijp zijn. Fout! Ik had een tros met groene bananen opgepakt en wilde ze aan de verkoopster geven om ze te kopen. Binnen no time lagen ze dus overal verspreid. Blijkbaar zijn er ook groene bananen die je zo kunt opeten…

Door het hele land staan overal bananenbomen, in tuinen en langs wegen en op bananenplantages. De bananen worden op alle markten verkocht en het is vaak de goedkoopste fruit, dus voor iedereen te kopen. Bananen worden door verkopers per stam gekocht en dan weer per tros verkocht, voor zo’n 70/80 cent krijg je zo’n 15 bananen.

Op straat worden bananen op allerlei manieren als snack verkocht. Ze worden gegrild, gefrituurd met een deeglaagje erom heen of in rijst gerold en gegrild. Sommige rijstsnacks worden gestoomd of gegrild in een bananenblad. Voor 20 tot 50 cent kun je al deze snacks dan kopen.

Bij een bruiloft worden bananen (en ander fruit) als gift aan de familie van de bruid aangeboden, bananen worden dan vaak op het voorouderaltaar gelegd/geofferd. Voor het Cambodjaanse nieuwjaar zie je veel mensen een klein bananenboompje kopen, samen met bloemen en wierookstokjes wordt dit aan de engel van het nieuwjaar geofferd. Als deze engel langs komt, verzamelen de familieleden zich rondom het offer en bidden ze voor vreugde, gezondheid en welvaart voor het nieuwe jaar. 

De banaan, één van de belangrijkste fruitsoorten in Cambodja…