Nieuws

Nagels lakken

Iets wat in Nederland ruim 20 euro kost, kun je hier voor een paar dollar laten doen. Dit is één van de redenen dat veel mensen die terug gaan naar hun eigen land, nog even snel hun nagels laten lakken de dag voor vertrek. 

Zo’n 200 meter van ons huis heeft een vrouw ook een nagelstudio geopend, nou ja, nagelstudio…  Geen luxe stoelen en een mooi interieur met groene planten, nee, buiten mogen we gaan zitten op een plastic stoeltje. De vrouw zit zelf in haar ‘pyjama’ op een krukje. Wel heeft ze potjes nagellak van goede kwaliteit in allerlei kleuren. En ze weet wat ze doet, van schoonmaken en bijknippen tot vijlen, en dan twee lagen nagellak met een mooie beschermlaag. Ze is manicure en pedicure tegelijk en geeft de vingers, tenen en nagels een goede behandeling.

De belangrijkste reden dat we naar haar toe gaan is niet om met mooie nagels weer naar huis te gaan. De hele behandeling duurt ongeveer een uur en die tijd gebruiken we om haar beter te leren kennen. Mijn huisgenote begint met allerlei alledaagse dingen en wat grapjes en langzamerhand leren we van alles over haar leven. 

Deze vrouw werkte in een grote markt waar ze een salaris van 150 dollar kreeg, maar haar klanten gaven vaak fooien die uiteindelijk hoger waren dan haar salaris. Nu de markt gesloten is, heeft ze zelf spullen gekocht en werkt ze dus buiten aan de kant van mijn straat. Ze komt uit een gezin met zes kinderen, woont met haar moeder en kinderen in een huis dichtbij en haar man is er vandoor gegaan met een andere vrouw. Met een lach op haar gezicht laat ze een foto op Facebook zien van haar exman met nieuwe vriendin.

Een bescheiden en gulle vrouw die ook weet hoe ze Cambodjaanse gerechten kan bereiden. We hebben haar uitgenodigd voor een les:-).