Nieuws

Kakkerlakken

Toen sprong er opeens een kakkerlak op mijn schouder. Ik schrok en schudde het dier van me af, waarna die op de keukenvloer terecht kwam. Dit is al zo’n tien jaar geleden en ik herinner me nog precies waar ik stond en hoe het voelde. Sindsdien heb ik wel iets van een fobie voor kakkerlakken. 

In Cambodja zie ik ze overal, kakkerlakken houden van een warmer en vochtig klimaat. Sinds de verhuizing van ruim een jaar geleden zie ik ze regelmatig in onze keuken rennen of vliegen. De plek waar ze het liefst zitten zijn de keukenkastjes en dan maken ze gaten in de verpakkingen van bloem of andere poeders.

We hebben nog geen manier gevonden om ze helemaal kwijt te raken. De mottenballen, die we overal neerleggen en die een bijzondere geur achterlaten, helpen wel iets, maar nog steeds vliegen en rennen ze overal rond. ’s Ochtends liggen er vaak een paar kakkerlakken op de vloer, op hun rug, dan kunnen ze niet meer overeind komen en gaan ze vanzelf dood. 

Inmiddels heb ik gezocht naar huis, tuin en keuken middeltjes op internet om van die kakkerlakken af te komen. Toen kwam ik natuurlijk informatie tegen over de bacteriën die ze bij zich dragen, dat ze in oren kunnen kruipen en dat ze kannibalistische neigingen hebben. Tja, niet heel geruststellend, maar voorlopig lopen ze alleen nog maar in de keuken rond waar ik niet hoef te slapen… Toch reden genoeg om maar eens wat huis, tuin en keuken middeltjes uit te proberen…