Nieuws

Aziatisch nieuwjaar

Gefermenteerde groenten, gefermenteerd varkensvlees, een paar weken voor het ‘Aziatisch’ nieuwjaar waren we al druk met de voorbereidingen. Alle boodschappen werden gedaan, alles werd gesneden en verder voorbereid, waarna de groenten en het vlees in potten werd gedaan met een mengsel van gekookte vissaus en suiker.

Ruim een week geleden was het dan ‘Aziatisch’ nieuwjaar, dat wordt gevierd in een aantal Aziatsche landen. We kregen een groep buitenlanders op bezoek en genoten van een heerlijke, maar voor hen een beetje vreemde, maaltijd samen.

We hadden ook eten voorbereid voor mensen bij ons in de buurt die het niet zo breed hebben. Op een avond kwam S naar ons huis om het eten voor haar gezin in ontvangst te nemen. We vroegen haar of ze eten voor een andere vrouw mee kon nemen, oma Twee (degene die afval verzamelt, met ‘normaal’ haar, zie blog van november 2022). Dat wilde ze wel, en ze nam alles op haar brommer in verschillende zakjes mee.

Later op de avond belde ze, ze was bij oma Twee langs gegaan en die had ’s avonds rond een uur of acht nog niet gegeten, want ze had geen geld en had geen voedsel in huis. Oma Twee was heel verbaasd geweest dat ze voedsel van ons kreeg, maar ontzettend dankbaar en het was een goede timing:-).

Mijn huisgenote wordt geprezen om haar kookkunsten. Zelf gaf ze een paar jaar geleden aan dat ze niet wist hoe ze eten kon koken, omdat haar moeder altijd kookte. Door veel te kijken en te helpen, heeft ze de kunst echter goed afgekeken en daar mag ik, en inmiddels ook veel anderen, van genieten!