Nieuws

Veranderen kost tijd

Even snel pinnen, even wachten totdat de persoon voor me klaar is… Ik zie het pasje erin gaan, het pasje er weer uit, het pasje er weer in, het pasje er weer uit, het pasje er weer in, het pasje er weer uit… Sinds covid is digitaal betalen en pinnen populairder geworden. Veel mensen hebben een bankrekening geopend en moeten het pinnen nog leren. Zo sta ik dus gerust tien minuten te wachten totdat de persoon voor mij drie of vier keer iets met zijn/haar pas heeft gedaan. Eerst het bedrag controleren, dan een klein bedrag pinnen, dan weer het bedrag controleren, dan… Mensen moeten nog vertrouwen krijgen in dit voor hen nieuwe systeem. 

Voorheen liep iedereen met een stapel papiergeld rond, alles werd contant gedaan. Soms moest er geld worden verstuurd naar iemand ver weg, in een andere provincie of aan de andere kant van de hoofdstad. De manier om dit te doen is via een kantoortje dat geldzaken doet. Je brengt geld naar het kantoortje, geeft je eigen telefoonnummer en dat van de ontvanger, krijgt een code die je naar die persoon verstuurt en met die code kan de ontvanger bij elk soortgelijk kantoortje het geld ophalen. Er zijn duizenden van die kantoortjes over het hele land verspreid, en in de hoofdstad zitten ze soms maar een paar honderd meter van elkaar. 

Nu zijn de QR codes overal te vinden, bij veel winkels en café’s staat een heel rijtje QR codes naast elkaar omdat elke bank weer een andere QR code gebruikt voor die betreffende winkel/café. Zelfs in een tuktuk hangt een QR code van de meest gebruikte bank.

Toch blijven de meeste mensen hier met een stapel papiergeld rondlopen, daar hebben ze het meest vertrouwen in en dat blijft dus nog de populairste manier van betalen.