Nieuws

Souvenirs?

Op de vraag aan mijn Cambodjaanse collega’s wat mee te nemen voor de mensen in Nederland, stond gedroogde vis met stip op nummer één. Deze vis wordt vaak gezouten en in de zon gedroogd. Deze gedroogde vis kan dan als snack worden gegeten of als gerecht bij rijst. Één van mijn favoriete gerechten is rijstepap met gedroogde vis, en dan nog een gezouten ei erbij:-). Aangezien deze gedroogde vis iets te zwaar is en het mogelijk niet door de douanes komt, laat ik deze maar in Cambodja.

De volgende optie was durian, een vrucht met een dikke schil met stekels. In Nederland werd de geur van deze vrucht ooit omschreven als met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees, het wordt dan ook wel stinkvrucht genoemd. Ik vind het de lekkerste vrucht in Azië en de geur trekt mij automatisch naar de vruchten toe. Aangezien durian op veel plekken verboden is, door de penetrante geur, laat ik deze ook maar in Cambodja.

Een betere optie was gedroogde mango. April is het hoogseizoen voor de mango en een kilo van deze zoete vruchten is ongeveer een euro. Het eten van veel mangos kan er wel voor zorgen dat je lichaamstemperatuur stijgt, en dat is niet fijn bij 40 graden in april. Gedroogde mango in goede verpakkingen is iets om mee te nemen:-).

Vervolgens werd prahok genoemd, een grijze pasta van gefermenteerde vis. Dit wordt als kruiden of saus gebruikt bij veel gerechten. Met name op bruiloften wordt er speciale prahok geserveerd. Aangezien ik zelf geen fan ben van prahok en denk dat de meeste Nederlanders dat ook niet zijn, laat ik deze ook maar in Cambodja.