Nieuws

kerst

De kerstdagen zijn weer achter de rug, of beter gezegd, de kerstweken in dit land zijn weer achter de rug. Gedurende twee weken heb ik met verschillende groepen en gemeentes kerst gevierd, in drie verschillende talen.

Op veel plekken is ook hier een kerstboom opgetuigd en zijn overal lichtjes opgehangen. Decoratie is belangrijk en daar wordt vooral door lokale mensen veel aandacht aan besteedt. Vervolgens is er een heel programma, waarbij kindekerstren, tieners, jeugd en de volwassenen aan bod komen. Ze zingen een lied, doen een dans of laten een dramastukje zien. Iedereen is er bij betrokken en vooral de mensen die het organiseren, en dat zijn er nog al wat, rennen van hot naar her. Tijdens het programma zijn velen druk met het nemen van foto’s of video’s, soms zo veel dat een grote groep mensen het podium nauwelijks meer kan zien…

Tijdens een internationale dienst kregen we een preek te horen over de kerstman, tja, dat had ik nog niet eerder meegemaakt… Met andere groepen buitenlanders nam iedereen een cadeautje mee en was de uitwisseling van de cadeaus een van de hoogtepunten, een zak chocoladesnoepjes en een geurzeepje mocht ik mee naar huis nemen.

En overal waar je komt, is er uiteraard eten, behalve bij de internationale gemeente;-). Iedereen helpt mee om eten te maken en alles wordt op tafels uitgestald, een soort ‘bring and share’. Er wordt nog nagepraat en ik werd regelmatig bedankt voor mijn komst, het is bijzonder om deze momenten samen te vieren!

Het is nu oudejaarsdag, de kerstweken zijn achter de rug en over een paar uur hoop ik drie Nederlandse vriendinnen te begroeten. Samen oud en nieuw vieren en dan een weekje vakantie, ik zie er naar uit :-)!