Nieuws

Bijzondere diensten

In Nederland was ik op zondag wel gewend om naar een gemeente te gaan. Meestal verliepen de diensten vrij orderlijk, er werd in elk geval altijd op tijd begonnen.

Hier begint de dienst als de belangrijke mensen aanwezig zijn, soms is dat op tijd, meestal vijf tot tien minuten te laat en soms meer dan een half uur te laat. De uitzondering van meer dan een uur wachten daargelaten…

Maar er zijn meerdere dingen die iets anders gaan dan wat ik gewend was. Gezinnen zitten niet vaak bij elkaar; mannen, vrouwen en jongeren zitten vaak gescheiden van elkaar. Mensen lopen in en uit om hun telefoon te beantwoorden of water te kopen. Sommige mensen nemen hun hond mee naar de kerk, die vervolgens onder de banken of stoelen gaat liggen. Er wordt van alles en nog wat besproken onder de preek. Ik heb gesprekken gezien/gehoord over de zolen van schoenen, het waterfilter, de regen buiten, en uiteraard de spelletjes en facebook op de telefoon. Sommigen mensen trekken grijze haren bij anderen er uit, een voor mij nog steeds vreemde gewoonte in Azië.grijze haren

En kleine kinderen rennen gedurende een uur of anderhalf uur rond, waardoor de concentratie bij de andere mensen wel een stuk minder wordt. O ja, kleine kinderen dragen hier ook bijna nooit luiers, dus als ze moeten plassen, gaan ze gehurkt zitten en plassen ze door hun kleding heen. In hun huis, maar dus ook in de gemeente. De moeder trekt ze weer een nieuwe broek aan en pakt de dweil om de vloer schoon te maken. En nee, daar wordt geen extra water bij gebruikt…

Tja, genoeg dingen die voor afleiding zorgen…