Nieuws

Weer terug…

Na een paar weken vakantie in Singapore en Nieuw-Zeeland, kwam ik half januari weer terug in Phnom Penh. Het voelde als thuiskomen:-). Ik moest gelijk weer afdingen en voor een tuktuk rit die normaal vier dollar kost, werd negen dollar gevraagd. De volgende vroeg acht, de volgende zeven, de volgende zes en toen ik al de straat op liep, ging iemand eindelijk akkoord met vier dollar.

Bij mijn huis aangekomen, kreeg ik het hangslot van mijn voordeur niet openLock. Nadat vier mensen een poging hadden ondernomen, werd het slot door een echte klusjesman opengebroken, uiteraard onder toezicht van alle vier mensen. Na ruim een uur kon ik mijn huis binnen gaan.

De volgende dag, en de dag erna, bleek mijn water afgesloten te zijn. We kwamen er achter dat de bouwlieden op de bovenwoning een douche wilden nemen en daarvoor mijn water afsloten. Ze vergaten dat daarna uiteraard weer aan te sluiten. Dit gold ook voor de electriciteit die een van die dagen was afgesloten…

Een week na thuiskomst had mijn huisbaas mijn slaapkamerdeur en keukendeur op slot gedaan. De bouwlieden moesten wat doen in mijn huis en voor de veiligheid worden de keuken en slaapkamer dan afgesloten. Tja, ze zullen maar honger krijgen… Bij thuiskomst had ik uiteraard geen sleutel van die twee deuren bij me en kon daardoor twee uur niet naar het toilet en niets eten, gelukkig had ik nog een glas water om op te overleven. Na twee uur kwam de huisbaas weer thuis en werden de deuren eindelijk geopend.

Tussendoor werd me door een vrouw nog een kind van negen jaar aangeboden, want die kon ik toch een veel betere toekomst geven als rijke westerling. Onvoorstelbaar in Nederland, maar voor velen wel te begrijpen hier in Cambodja.

Het leven is anders hier, veel dingen blijven onbegrijpbaar voor mij, en toch… ik voel me thuis:-)!