Nieuws

De nood is groot

Deze week ben ik met een Nederlandse echtpaar, Frits en Beja uit Hardenberg, en nog drie Nederlandse jongens naar het platteland geweest. Met nog een aantal Cambodjaanse mensen werd er rijst uitgedeeld aan aidspatienten, pleegouders en weeskinderen. Ze zijn onderdeel van een programma  van Spie-en (de Brug) en moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om maandelijks rijst te ontvangen. Daarnaast werken ze, indien mogelijk, en verdienen iets bij om wat groente en vis te kopen of te verbouwen.

Aan het eind van de ochtend komen we bij een klein hutje. We ontmoeten een man met zijn zeven kleinkinderen. De man is weduwnaar en twee van zijn kinderen zijn overleden. Hij heeft nog een dochter (een tiener) en de zeven kinderen van zijn twee overleden kinderen. De situatie lijkt zo hopeloos. De man kan niet meer werken omdat hij te ziek en zwak is en zijn dochter gaat niet naar school, maar werkt op een rubberplantage. Elke ochtend verdient ze iets meer dan een euro waarvan ze wat groente en vis koopt voor haar hele familie. De rest van de dag zorgt ze voor haar vader en neefjes en nichtjes. Een verantwoordelijkheid die te groot is voor haar, maar ze heeft geen keus.

in het hutjehutje

 

 

 

 

 

 

Op dit moment wordt er nagedacht om een huisje te bouwen voor deze familie. Er moet dan eerst grond worden gekocht en dan wordt er een klein huisje gebouwd, wat al een stuk beter is dan het huidige hutje waarin ze nu wonen. Een klein begin om deze familie te helpen.

familie

Dit is een van de schrijnende situaties die we tegenkomen en het is bijzonder om het werk van deze stichting nu met eigen ogen te zien. Er zijn vrijwilligers in alle dorpen waar ze werken en zij houden contact met de mensen die echt hulp nodig hebben. Er is zo veel nood hier, maar ook mooi om te zien dat er mensen worden geholpen en weer hoop krijgen.

Meer informatie over deze stichting op www.stichtingdebrug.nl.