Nieuws

Samen

In mijn vorige blog schreef ik over de jonge Cambodjaanse leider die is overleden. Nadat zijn lichaam was gevonden en terug naar Phnom Penh was gebracht, was er gelijk ’s middags een bijeenkomst, ’s avonds nog een, de volgende dag weer en de dag daarna was de begrafenis. De dagen na de begrafenis kwamen veel familieleden en vrienden dagelijks bij elkaar, gewoon om samen te zijn en ook om Hem groot te maken. Rouwen doe je hier niet alleen, ook niet met een paar mensen om je heen, maar samen met iedereen die verdriet heeft. De moeder gaf aan dat ze niet alleen thuis kon zijn, de vele mensen om haar heen waren een bemoediging en gaven troost.

Verder worden de kosten van een begrafenis vaak samen gedragen. Indien mogelijk, draagt een ieder zijn steentje bij en de ouders kregen steeds weer een envelop of geld in handen gedrukt. Er zijn geen verzekeringen die de kosten van een begrafenis of de kosten van een ziekte dekken. Daarvoor is familie en dus ook broers en zussen in Hem.

De vrouw die op dit moment voor borstkanker wordt behandeld, heeft ook te maken met veel kosten. De vele trips richting Thailand, de kosten voor een vertaler in het ziekenhuis, de kosten van de operatie en chemo kuur en deze maanden wordt er door verschillende familieleden minder geld verdiend door alle trips en de behandeling. Een last die op de familie drukt. Toch is er door alles heen dankbaarheid voor de vele mensen die helpen en hoe Hij steeds voorziet in wat nodig is. Samen met Hem, samen met elkaar wordt alles iets makkelijker te dragen!

samen

Afgelopen week zijn Marieke en Rebecca op bezoek geweest, met kaas, stroopwafels en kaarten. De lieve en bemoedigende woorden deden me goed! Ook de tijden die we samen doorbrachten, samen iets drinken, samen eten, samen naar een make-up sessie met Cambodjaanse kleding. SAMEN 🙂