Nieuws

First They Killed My Father

Nadat ik een half jaar geleden de film ‘The Killing Fields’ heb gezien over de donkere jaren uit de geschiedenis van Cambodja, zag ik afgelopen weekend de film ‘First They Killed My Father’, die ook over deze periode gaat. De eerste film wordt gezien door de ogen van volwassen mensen, terwijl deze film door de ogen van een kind wordt gezien:

“De vijfjarige Loung Ung leeft een gelukkig leven samen met haar zes zussen en broers, met vader en moeder in Phnom Penh. Haar vader is een hooggeplaatst ambtenaar. Wanneer de Rode Khmer van Pol Pot in april 1975 Phnom Penh innemen tijdens de Cambodjaanse Burgeroorlog is de familie verplicht te vluchten samen met miljoenen andere bewoners. Haar vader doet er alles aan om zijn identiteit te verbergen omdat hij anders geëxecuteerd wordt. De familie vlucht van het ene naar het andere kamp en worden gescheiden en naar verschillende werkkampen overgebracht.” (bron: Wikipedia)

Tijdens de twee jaar dat ik in Phnom Penh heb gewoond, heb ik mensen ontmoet die als kind deze periode hebben meegemaakt en heb ik persoonlijke verhalen mogen horen. Het is enorm moeilijk voor te stellen hoe deze periode is geweest voor de Cambodjanen, een periode die hen voor altijd heeft veranderd. Deze film was dan ook indrukwekkend en heftig om te zien en dan denk ik dat de werkelijkheid nog veel erger is geweest voor velen.

Voor iedereen die meer wil leren over Cambodja, over de mensen die daar leven en waar zij door heen zijn geweest, is deze film echt het kijken waard!

first they killed my father