Nieuws

Het is weer zomer :-)

Toen het in Nederland echt koud werd en het ’s nachts begon te vriezen, was het voor mij weer tijd om terug te gaan naar Azië. Na een paar goede bagagecontroles, waarbij een net gekregen cadeautje voor wat problemen zorgde, kwam ik uiteindelijk met ruim een uur vertraging ’s avonds aan in zo’n 30 graden.

Mijn grote backpack is inmiddels meerdere keren opgepakt om toch echt te controleren dat die superzwaar is. Tja, ik mocht 30 kilo meenemen, maar slechts 1 tas, dat werd uiteindelijk 29.9 kilo in een grote backpack.

Naast het warmere weer zijn er nog vele andere veranderingen, het lijkt alsof ik de ene wereld ben uitgestapt en een andere wereld ben binnengekomen. Van brood met kaas naar rijst en noedels, van fiets en trein naar mijn vertrouwde brommer, van een huis met grote tuin naar een appartement met balkon, van altijd zelf een tasje meenemen naar plastic zakjes ontvangen bij echt alles wat ik koop. Tja, het niet krijgen van plastic zakjes bleef me toch een beetje dwars zitten…

Het is ook verrassend hoe Aziaten verwachten dat ik die talen nog vloeiend spreek. Die opstartproblemen worden echt vreemd gevonden en ze willen gelijk verder met de problemen van deze dag. Toch probeer ik het nog even rustig aan te doen. Ik herinner me nog vaag dat ik een paar dagen terug in Nederland was, dat het tijdens de vlucht van Frankfurt naar Bangkok opeens landde dat ik echt terug ging en de tranen kwamen bij de gedachte aan zo veel lieve broers en zussen in Nederland. Ik ben fysiek weer geland in de warmte van Cambodja, maar het duurt nog even voordat ik hier weer helemaal ben…