Nieuws

Tijd voor een reparatie

De brug op was geen probleem, maar de brug af… Ik kneep keihard mijn handremmen in, maar de fiets ging er niet langzamer door, gelukkig ook niet sneller… Langzamerhand begaven mijn remmen het, stond ik pas na tien meter stil nadat ik begon te remmen en regelmatig sprong ik van de fiets af om zo maar te stoppen. Zo kon ik een paar botsingen ternauwernood voorkomen:-).

In Cambodja zijn veel repareerzaken, maar eigenlijk allemaal voor brommers. Sommige dingen aan de fiets kunnen ze best repareren, maar veel dingen zijn toch moeilijk. De laatste jaren is fietsen (tussen alle auto’s en brommers door) echter enorm in opkomst, en daarmee natuurlijk het aantal fietsenwinkels. Hoewel de meeste van deze vooral fietsen verkopen, zijn er een paar zaken die zich meer richten op het repareren van fietsen.

Na een aantal maanden zonder goede remmen te hebben gefietst en na een paar mislukte pogingen om dit zelf te repareren, ging ik naar zo’n zaakje toe. In gebroken Cambodjaans legde ik het probleem uit. De man keek ernaar en ging direct aan de slag, ondertussen met zijn collega’s pratend in de voor mij meer bekende Aziatische taal. Dat maakte de communicatie wat makkelijker. 

Het probleem was opgelost en ik was verbaasd hoe snel ik stil stond met die nieuwe remmen:-). De volgende dag draaide mijn stuur niet meer, ook niet echt veilig, dus weer terug naar dit fietsenzaakje. Het hele stuur werd er afgehaald en een ringetje werd vervangen. Weer een probleem opgelost.

De fiets is ondertussen ook toe aan een nieuwe buitenband en in beide wielen zit iets van een bochel, dus binnenkort tijd voor een algemene onderhoudsbeurt.

Ik ben blij met een goede fietsenzaak in de buurt:-). Heel simpel in Nederland, nog best een uitdaging in Cambodja.