Nieuws

(Geen) water

Heet, heter, hittegolf. “In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.”

In Cambodja zijn er andere maatstaven. In de afgelopen week zijn we gewaarschuwd voor extreme hittegolven. De temperaturen zijn gestegen tot 37/38 graden, met gevoelstemperaturen van ruim boven de 40 graden. Het is alsof ik constant in de sauna zit, de zweetdruppels lopen langs mijn rug en mijn huid is plakkerig. Deze laatste weken is het even afzien. De verwachting is dat er vanavond of morgen regen komt:-). 

Met deze hitte is water ook schaarser geworden. Dit is vaak het gesprek van de dag als ik collega’s ontmoet uit andere wijken. “Heb jij water?”, “Op welke tijdstippen heb jij nog water?”. Mensen staan ’s ochtends om vijf uur op om hun planten water te geven. Mensen doen hun was en nemen een douche om twee uur ’s nachts, want dat is het enige tijdstip dat ze water hebben. Anderen vullen emmers om dan overdag een ‘bucket shower’ te nemen. Collega’s komen met hun was naar het team center omdat daar nog wel water is. Een Cambodjaanse collega kwam op een dag schoonmaken in een jurk, omdat al haar kleren in de was zaten en ze geen water had.

Wonder boven wonder is er de laatste dagen genoeg water. Het is Cambodjaans nieuwjaar en veel jongeren en kinderen gaan de straat op met waterpistolen. Een traditie die uit Thailand is overgekomen en dit jaar heel populair is in Cambodia. Met deze extreme hitte is het voor de meesten niet erg om natgespoten te worden, een beetje verkoeling is welkom!