Nieuws

Nationale held

Een nieuwe nationale held is geboren. 

Van 5-17 mei worden de Zuidoost Aziatische Spelen gehouden in Cambodja. Hoewel het al de 32e editie van deze spelen is, waaraan elf landen in Zuidoost Azië deelnemen, is het de eerste keer dat Cambodja dit evenement organiseert.

De openingsceremonie was als die van de Olympische Spelen, er werd flink uitgepakt. Verschillende Cambodjaanse beroemdheden namen deel aan de ceremonie, waarna de geschiedenis van het land werd getoond. Daarna kwamen tradities en beroepen in kleurrijke shows voorbij. Tenslotte kwamen alle landen binnen en volgden een aantal toespraken. Cambodja was/is trots op wat hier werd neergezet.

Tussen de Olympische sporten komen ook traditionele sporten voor, zoals Cambodjaanse of andere Aziatische gevechtssporten, vinzwemmen en een soort voetvolleybal met een kleine, rotan bal.

Nu denk je dat het gaat om zo veel mogelijk (gouden) medailles winnen, maar degene die echt indruk maakte, was een jonge Cambodjaanse vrouw die de 5.000 meter liep. Ze verloor de wedstrijd en kwam bijna zes minuten na de winnares over de streep. Ze verloor de race, maar won de harten van veel mensen. In haar laatste ronden begon het te regenen en in haar laatste ronde echt te stortregenen. Doorweekt kwam ze over de finish en barste in huilen uit. Ze dankte haar supporters en liep nog rond met de Cambodjaanse vlag. Trots om haar land te mogen vertegenwoordigen hield ze vol tot het einde.

Inmiddels heeft ze meerdere beloningen ontvangen voor haar moed en doorzettingsvermogen, alsmede studentenbeurzen om aan universiteiten te studeren.

In haar eigen woorden: “Ik probeerde de finish te halen omdat ik mensen wilde laten zien dat we in het leven, ook al gaan we een beetje langzaam of snel, toch onze bestemming zullen bereiken, dus we mogen niet opgeven. We moeten ons best doen.”