Nieuws

Een traditionele bruiloft

Een paar weken geleden ben ik met een groepje naar een klein dorp in het oosten van het land gegaan. We waren uitgenodigd voor een bruiloft. Een maand eerder hadden de bruid en bruidegom zich verloofd, waarbij veel foto’s zijn genomen, hij in een wit pak en zij in een witte trouwjurk. Een week eerder was de dienst in de kerk, waarbij hij een grijs pak droeg en zij dezelfde witte trouwjurk. In deze dienst zijn ze officieel getrouwd.

En toen was er dan de bruiloft in het dorp waar de bruidegom was opgegroeid.
We kwamen eind van de middag in het dorp aan, waar we werden verwelkomd met een uitgebreide maaltijd. Het bruidspaar kon deze maaltijd nog grotendeels met ons mee eten. Na de maaltijd werd er een karaoke gehouden in een grote tent, waarbij ik tussendoor mijn nieuwe taal kon oefenen (de karaoke werd de volgende ochtend vroeg vervolgd). De bruidsuite was direct naast de tent, met achter het bed een megagrote foto van het bruidspaar.

De volgende ochtend kwam het bruidspaar rond tien uur de tent binnen, hij in een grijs pak en zij in een rode jurk. Vanaf vijf uur ’s ochtends was het halve dorp al bezig met het eten voorbereiden, en om ongeveer elf uur werd ons een heel uitgebreide maaltijd voorgeschoteld. Voor het eten werden een paar toespraken gehouden door familieleden, waarna het tijd was voor een uitgebreide fotosessie. Toen konden de gasten genieten van het heerlijke eten en van het bruidspaar werd verwacht dat ze bij elke tafel een hapje mee aten en een slokje meedronken. Het was hard werken voor hen, waarbij ze iedereen aandacht gaven en dankten voor hun aanwezigheid.

Al met al was het een bijzonder feest, waarbij de mensen uit het hele dorp samenwerkten om dit mogelijk te maken.