Nieuws

Bijzondere vragen

Als je in Nederland mensen voor het eerst ontmoet, stel je jezelf voor en vaak is een van de eerste vragen: ‘wat doe je in het dagelijks leven’, of ‘wat voor werk doe je?’. Ik heb gemerkt dat andere vragen hier belangrijker zijn. 

De eerste vraag is: ‘wat is je naam?’. Mijn naam is vaak moeilijk uit te spreken, zodat ze doorgaan met de volgende vraag: ‘hoe oud ben je?’. Als ik mijn leeftijd vertel, volgt een blik vol ongeloof, ik zie er veel jonger uit. Dat is natuurlijk altijd een mooi complimentJ. Soms komt dan de vraag: ‘waar kom je vandaan?’. Bij het horen van het land merk ik dat Nederland nog niet echt bekend is, af en toe komen de tulpen even voorbij.

 Maar de vraag waar het eigenlijk om draait is: ‘ben je getrouwd?’. Met de vaak volgende vraag: ‘wil je met een man uit dit land trouwen?’.

Een tijdje geleden gaf ik een korte Engelse les aan studenten. De enige jongen in de groep hield van Holland meiden. Nadat hij zijn leeftijd had verteld, vroeg hij mijn leeftijd. Toen ik aangaf dat ik ouder dan hem was, kwam toch de volgende vraag: ‘ben je getrouwd?’. Vervolgens gaf een meisje in de groep heel serieus aan dat hij een grapje maakte…

Een paar dagen later dronk ik iets bij een vrouw op straat. Een lokale man, die er zo’n 15 of 20 ouder dan mij uitzag, bleef het woord echtgenoot herhalen, met veel bewegingen om het helemaal duidelijk te maken, om het vervolgens gelijk maar over kinderen te hebben.

Ik zal het jullie laten weten als het gebruikelijke antwoord ‘anders’ is.