Nieuws

Ziek zijn

De meeste mensen zijn zo af ten toe wel eens ziek. Ik merk, nu ik in een andere cultuur ben, dat ik dan weer even terug val op de Nederlandse gewoontes en het ‘normale’ eten. Totdat ik ziek werd en de huiseigenaresse en werkster wisten het en wilden me helpen…

’s Avonds voelde ik me niet echt lekker en ging ik op tijd naar bed, toen ik ’s ochtends langer bleef liggen, was de conclusie snel getrokken. Ze kwamen even om het hoekje kijken om te checken, om daarna aan te geven dat ze chao gingen maken. Dit is een lokale soep met ingredienten als rijst, aardappels, wortels, groente, vogelvlees en wat kruiden. Door botten mee te koken, komen er extra calcium en andere goede dingen in de chao. Alles wordt fijn gestampt, waarna het eruit ziet als een rare groene substantie die ik mocht eten. Ik zou overdrijven als ik zou zeggen dat het lekker was, maar het heeft geholpen om me beter te voelen.

Na de chao kreeg ik een aantal medicijnen aangeboden met het advies om weer te gaan slapen. Ik had echter mijn eigen medicijnen, waar ik iets meer op vertrouwde.

Tijdens de lunch was er rijst met een aantal bijgerechten, als zieke moet je veel eten om zo weer sterker en beter te worden. Toch iets anders dan we in de westerse wereld zijn gewend, waar we het even rustig aan doen met eten.

In dit land willen ze heel goed voor je zorgen als je ziek bent, wat inhoudt dat iedereen die het weet even komt kijken en voor je eten, drinken en medicatie wil zorgen. Als je pech hebt ben je hier lerares en komt je hele klas ff langs, zo’n 40 – 60 leerlingen.

Inmiddels ben ik weer gezond en kan ik terugkijken op een leerzame culturele ervaring :).