Nieuws

Interviews

Een tijdje geleden ben ik begonnen met het interviewen van mensen. Doel hiervan is om mijn spreken en luisteren te verbeteren en het leven van de mensen hier beter te begrijpen. Het is interessant om te horen wat belangrijk is in het leven van de mensen. Vragend naar hun levensverhaal vertellen mensen hun verhaal in 1 minuut of praten ze langer dan 20 minuten. Ze zijn niet echt gewend om hun verhaal zo te vertellen.

Met onder andere een vrouw op de markt heb ik een interview gehad. Ze werkt elke dag op de markt en verkoopt daar fruit. “Mijn  leven is erg gewoontjes” zei ze een aantal keren. “Ik ben tot mijn 18de naar school gegaan, daarna ben ik getrouwd en nu heb ik twee kinderen, een zoon en een dochter.” Ze vertelde over haar leven op de markt, maar vooral haar gezin en andere familie waren belangrijk voor haar. Interessant was dat haar echtgenoot thuis was en “rijst water” deed. Ik kwam er later achter dat dit betekent dat hij zorgt voor al het eten en drinken thuis, het huishouden dus.

Verder zei ze: “de mensen hier zijn erg arm, het leven heeft veel moeilijkheden”. Ze werkte met name om de studie van haar dochter te kunnen betalen.

Het overgrote deel van de mensen geeft hier aan dat ze arm zijn, hoewel er duidelijke verschillen zichtbaar zijn. Vergeleken met de westerse wereld zijn veel mensen armer en werken met name de vrouwen hard (binnenshuis en buitenshuis) om voor hun gezin te zorgen. Als westerling in deze wereld voel ik me gezegend, maar soms ook erg ongemakkelijk. Een vriendelijk woord en een lach zijn vaak het enige wat ik kan geven.