Nieuws

Stroomstoring

En toen las ik een nieuwtje uit Nederland: “Nederlandse huishoudens zaten vorig jaar gemiddeld 27 minuten zonder stroom als gevolg van een storing. Dat is vier minuten langer dan een jaar eerder. De gemiddelde gasonderbreking bedroeg een minuut en vier seconden, ruim dertig seconden langer.”

Toen dacht ik: “Ze hebben daarbij vast de Nederlandse huishoudens in het buitenland niet meegeteld…”

In de hoofdstad had ik meestal nog stroom, soms een storing van een paar uur, maar het viel nog mee. Toen verhuisde ik naar een kleinere stad. In de zomer viel de stroom regelmatig uit en meestal was dat gelijk in de hele stad. Met zo’n 35 tot 40 graden was dat best even slikken en dan probeer je het maar zo rustig mogelijk aan te doen.

In de winter was er soms geen stroom van 3 uur ’s nachts tot en met 8 uur ’s avonds. Dan kom je er pas achter hoe vaak je electriciteit nodig hebt. Geen warm water onder de douche, de rijstkoker is overbodig geworden en water wordt weer gekookt op het gasfornuis. Internet werkt niet en werken met een laptop gaat ook niet lang. ’s Avonds is het vroeg donker en dan ook echt donker met alleen het licht van een paar kaarsjes.

Al met al heb ik geen medelijden met de Nederlandse huishoudens, al moet ik zeggen dat stroomstoringen mensen wel samenbrengt: gezellig rond de kaarsjes kletsen en als iemand warm eten heeft, wordt dat gelijk gedeeld:-).

Afgelopen week was het een paar dagen boven de 40 graden, een van deze dagen was volgens deskundigen de warmste dag in de afgelopen 30 jaar. Gelukkig was er stroom…