Nieuws

Een speciaal nieuwjaar

Gedurende het lokale nieuwjaar heb ik bijna een week bij een paar vriendinnen in een kleinere stad doorgebracht. Het was een bijzondere, intensieve en vermoeiende week waarin ik weer meer mocht ervaren hoe lokale mensen leven.

an TetAls buitenlanders is het een hele uitdaging om niet aan te komen gedurende die dagen. Het begin van een nieuw jaar betekent een overvloed aan eten, veel bijzondere gerechten en waar je maar komt wordt er gegeten. Zo had ik op een dag al 3 keer gegeten voordat het 11 uur was (’s ochtends). Ook zaten we een keer om 2 uur ’s nachts te eten, want ja, het is niet gastvrij om geen eten aan te bieden. Iedereen om je heen houdt je nauwlettend in de gaten en zorgt voor je door eten in je schaaltje te doen, veel keuzevrijheid is er niet.

De manier om niet te veel aan te komen: langzaam eten, zelfs als alles er heerlijk uit ziet en je soms een beetje trek hebt. Verder meer noedels dan rijst en rijstcakes eten en meer zonnebloempitten dan snoepjes en koekjes eten, vooral ‘lichter’ eten kiezen. En waar je maar kan, proberen je schaaltje dicht bij je te houden en te ontwijken dat anderen er iets in doen. Ook nooit zeggen dat je trek of honger hebt, want dat is voor lokalen reden om  je nog meer eten te geven.

En tussen al dat eten door wordt er natuurlijk eten gekookt en afgewassen, maar als buitenlander is dat in eerste instantie verboden. Als buitenlander mag je eten, drinken en veel uitrusten. Gelukkig kon ik er een aantal mensen van overtuigen dat koken en afwassen goed voor mijn gezondheid is, want ja, een goede gezondheid is voor mensen hier erg belangrijk:-).