Nieuws

Nieuwjaar

Sinds ongeveer een week ben ik in Thailand. De afgelopen drie dagen is het hier nieuwjaar geweest. Voor mij de derde keer in vier maanden dat ik een nieuwjaar meemaak. Nu ben ik redelijk gewend aan de twee andere, maar hier hebben ze een vreemde gewoonte…

Zondag ging het nog redelijk goed, ik zag jongeren met water en een soorte witte verf rondlopen. Ze wilden mijn gezicht insmeren met die witte verf, maar waren zo beleefd om dat niet te doen. Ik kreeg enkel wat water over mijn handen heen met een handdruk.

Maandag probeerden ze de witte verf weer in mijn gezicht te smeren. Ik dook net op tijd weg, maar kreeg het nog op mijn armen en mijn tas. Ondertussen werd ik met een tuinslang half natgespoten en kreeg ik een halve emmer water over mij heen.

Dinsdag zag ik zoveel kletsnatte mensen op straat dat ik uit veiligheidsoverwegen de taxi maar heb ik genomen.

Songkran 1Songkran 2

 

 

 

 

 

Het nieuwjaar in Thailand wordt ook wel het ‘feest van het water’ genoemd. Gedurende deze drie dagen mag iedereen elkaar nat gooien. Langs de weg staan veel mensen met grote bakken en tonnen water, pick-ups rijden door de straten met achterop mensen die ook een grote bak of ton water in hun midden hebben. Er worden bakjes, tuinslangen en waterpistolen gebruikt om anderen maar zo nat mogelijk te maken. En vooral als je nog droog bent, zien ze je als een mooie uitdaging.

Ik begrijp nu waarom veel buitenlanders die hier wonen in deze tijd vakantie in een andere plaats vieren. Volgend jaar hoop ik dit nieuwjaar dan ook maar even over te slaan, twee nieuwjaren zijn wel genoeg:-).