Nieuws

Bemoediging

De eerste maanden in een nieuw land zijn intens, het is een tijd van veel nieuwe ervaringen en nieuwe mensen leren kennen. De taal is een uitdaging en het kost tijd en energie om die onder de knie te krijgen. Ik word bemoedigd in dit alles door mijn leraren, lokale mensen en andere buitenlanders. En het is mooi om dan zelf ook een bemoediging te mogen zijn:-).

Op een dag had ik geluncht met een collega en wilde ik nog even zwemmen in het zwembad van het guesthouse. Het zwembad was leeg en mensen liepen er langs en ik twijfelde, maar besloot toch om te gaan zwemmen. Een kwartier later kwam een andere vrouw ook zwemmen, totdat het begon te regenen… Ze bedankte me dat ik die eerste stap had genomen, ze had getwijfeld, maar toen ze mij zag zwemmen, kon ze de stap ook nemen.

Een andere dag had ik taalles en mijn leraar vertelde mij dat zijn vrouw ‘klaagde’ dat hij nooit zei dat hij van haar hield. Ze waren nu elf jaar getrouwd en hij had het nog nooit gezegd (tijdens hun huwelijk). Ik vertelde hem over de vijf liefdestalen (goede taalstudie voor mezelf) en hoe belangrijk het is om elkaars liefdestaal te kennen en dan ook te laten merken dat je van die ander houdt. Hij gaf aan dat hij vier liefdestalen gebruikte, maar de bemoedigende woorden was niet zijn ding. Ik moedigde hem aan om het toch te zeggen, omdat het voor zijn vrouw belangrijk is en hij ook echt van haar houdt. De volgende dag vertelde hij me dat hij het tegen zijn vrouw had gezegd, in het bijzijn van zijn kinderen. Zijn vrouw vroeg hem vanwaar de plotselinge verandering en hij gaf aan dat zijn grote Broer en een Nederlandse studente hem hadden aangemoedigd. Hij kon gelukkig ook zeggen dat het echt uit zijn hart kwam:-).

Verder houd ik van cakes bakken, Aziatisch eten bereiden en anderen helpen te koken. Mooi om te zien hoe we dan met elkaar kunnen genieten van zo’n tijd samen en van het uiteindelijke resultaat. De loempia’s zijn ook hier een succes, hoewel het hier meer tijd vergt doordat alles (inclusief gehakt) nog gesneden moet worden. Ik ben dankbaar voor al deze tijden, door een bemoediging te zijn word ik zelf ook bemoedigd!

loempia's fresh springrolls