Nieuws

Een ochtendje naar de markt

Een ochtendje naar de markt

Op een vrije ochtend ga ik naar een grote markt, parkeer de brommer op een van de parkeerplaatsen en loop tussen honderden, duizenden mensen de markt op/in. Het is druk met alle verkopers, kopers en andere werkers (sjouwers) en al zigzaggend en worstelend loop ik tussen alles en iedereen door, ondertussen de dingen kopend die ik nodig heb.

Na anderhalf uur ga ik op zoek naar mijn brommer. Uiteraard heb ik onthouden bij welke grote poster dezparking-lote staat, al ontdek ik al snel dat deze grote poster op meerdere plaatsen hangt. Ik loop van de ene parkeerplaats naar de andere in de brandende zon en na een half uur heb ik eindelijk mijn brommer gevonden. Helaas ben ik mijn ticket voor het parkeren verloren, maar dat zal wel geen probleem zijn… Ik rijd naar de uitgang en wil de controleur het geld geven en doorrijden, maar nee, zonder ticket krijg ik de brommer niet mee. Ik geef aan dat ik de sleutel van deze brommer heb en laat hem wat kopieen van mijn brommerpapieren zien. Het resultaat is dat de brommer weer terug de parkeerplaats op gaat en dat hij aangeeft dat ik met de originele registratiekaart en andere papieren de brommer om half vijf ’s middags kan ophalen.

Wanhopig bel ik twee collega’s, waarvan eentje nog eens met de controleur praat, maar hij verandert niet van gedachten.

Na een paar minuten zet ik een knop in mijn hoofd om en denk dat ik van deze situatie dan maar veel kan leren over de taal en de cultuur. Ik praat met mensen die in de buurt zijn, observeer wat iedereen doet en sla weer een huwelijksaanzoek af. Na ruim een half uur word ik op mijn eigen brommer naar een kantoor aan de andere kant van de markt gebracht. Hier worden alle papieren nog eens doorgekeken en wordt een formulier ingevuld. Met een duimprint onderteken ik het formulier, hopend dat ik niet voor iets raar teken. Moe en oververhit kan ik de brommer meenemen naar huis, eindelijk.

Ik heb wel een aantal dingen geleerd: ze passen hier heel goed op je brommer, ik hoef geen geld te betalen voor het terugkrijgen van mijn brommer en de volgende keren moet ik heel goed op mijn ticket passen! Tja, soms leer je meer van een ochtendje naar de markt dan in een taalles 🙂 .