Nieuws

Waterfestival

Cambodjanen hebben geen zomervakantie van twee of drie weken, zoals Nederlanders dat hebben. Ze werken het hele jaar door, vaak zes of zeven dagen per week. Dat betekent echter niet dat ze nooit vrij hebben. Officieel zijn er meer dan 25 feestdagen in dit land. Van het driedaagse nieuwjaar, tot de verjaardag van de moeder van de koning, van onafhankelijkheidsdagen tot het waterfestival.

Deze week werd het waterfestival gevierd, dit betekent het einde van het regenseizoen en het markeert dat het water van een van de grote rivieren van richting verandert. Het meer aan het einde van die rivier is na het regenseizoen dan ook zes of zeven keer zo groot als aan het eind van het droge seizoen.

De mensen komen vanuit alle provincies naar de hoofdstad om de bekende bootraces te zien. Ruim 250 boten racen tegen elkaar, twee per keer, en dat gedurende drie dagen. De lange boten worden over de rivieren en wegen naar de hoofdstad vervoerd met de 10 tot 50 roeiers per boot. Daarnaast ongeveer twee miljoen toeschouwers die de bootraces vanaf de kades en bruggen volgen.

water-festival-16img_0803

 

 

 

 

 

 

In 2010 kwamen er 347 mensen om het leven tijdens dit festival, de meesten doodgedrukt op een brug. Door verschillende redenen werd het festival in de jaren daarna afgelast. In 2014 en nu in 2016 werd het wel gevierd en met veel politie en soldaten op straat, verliep alles in goede banen.

Op aanraden van mijn lerares ging ik met een vriendin naar de tweede verdieping van de Pizza Company. Vanaf daar was er een goed zicht op de rivier en konden we alles goed volgen, zonder het gevaar van oververhitting en zakkenrollers. Daarna gingen we al lopend langs de oever van de rivier, langs de vele verkopers en voedselbereiders. Het was mooi om het een keer mee te maken en aan het einde van de middag kwamen we na een wandeling van zo’n zes km toch nog oververhit thuis…