Nieuws

Een bijzondere bruiloft (deel 2)

De bruiloft bestond uit verschillende gedeelten: de zaterdagmiddag met een soort wijze leraar die voor de bruiloft, het weer, enz. bad, daarna kwamen er twee monikken een soort ceremonie uitvoeren. Ik heb het van een afstand gezien, het is een andere geestelijke wereld en daar kan ik niet aan deelnemen.

Op de zondag werd er door alle gasten, onder aanvoering van de bruidegom, fruit naar het huis van de bruid gebracht. Deze werden netjes in het huis neergezet waarna de direkte familie er omheen ging zitten. De bruid en bruidegom bedankten de ouders en broers en zussen, waarna de ringen werden omgedaan. Dit laatste moest een paar keer overnieuw omdat het niet goed op de video en foto’s stond. Daarna uiteraard de portretfoto’s die ook elke keer een paar minuten voorbereiding kosten.

fruit brengenringen

Nadat we allemaal rijstsoep hadden gegeten, was er in de grote tent een onderdeel dat ‘haar knippen’ wordt genoemd. Een paar ingehuurde mensen dansten, zongen en er was cabaret waarbij door iedereen ook even werd gelachen. Daarna weer de foto’s met kam en schaar, waarbij de direkte familie met het bruidspaar op de foto gingen. Na nog een ceremonie met de wijze leraar werd door de gasten geld overhandigd en werd het bruidspaar alle goeds toegewenst.

Na een rijstmaaltijd werd het ochtendgedeelte afgesloten. Even uitrusten voor iedereen.

Rond zes uur begon het feest in een restaurant. In de straat van het restaurant waren die dag zo’n acht bruiloften, blijkbaar de bruiloftstraat van Phnom Penh. Weer een maaltijd, waarbij het bruidspaar alle tafels langs gingen om iedereen te bedanken. Daarna werd het bruidsboeket naar achteren gegooid, wat bij de derde keer bij een juiste persoon terecht kwam. Er werd gedanst en al het meegebrachte fruit werd uitgedeeld.:-)feest

Tijdens de hele bruiloft heeft het bruidspaar zo’n acht tot tien van kleding gewisseld. Kleding in allerlei verschillende kleuren, vaak volgens Cambodjaanse traditie.  Ze waren dus ook regelmatig weer even weg om zich om te kleden en ook het haar van de bruid werd diverse keren veranderd.

Ik was moe na deze anderhalve dag met drie keer omkleden. Het bruidspaar gaf ook aan dat ze moe waren, ik kan het me goed voorstellen…