Nieuws

Na de bijzondere bruiloft

De dag na de bruiloft waren de bruidegom en bruid nog druk bezig met opruimen en schoonmaken. Er was geen tijd/geld voor een huwelijksreis en na twee dagen begonnen ze weer met hun werk. Ze hebben nu een slaapkamer op de bovenverdieping van mijn huis, maar wonen en eten nog bij de zus van de bruid het grootste deel van de dag.

Gisteren sprak ik ze weer, toen ze terugkwamen van een familiebezoek tijdens het Cambodjaanse nieuwjaar. Het grote fotoboek kwam tevoorschijn en samen met de bruid ging ik door het hele boek heen. Allemaal portretfoto’s en ze gaf aan dat ze negen keren van kleding was veranderd. Deze kleding, in allerlei verschillende kleuren, was gehuurd en het fotoboek was dan ook erg gekleurd.

Tijdens de bruiloft ben ik een aantal keren op de foto gegaan, een keer met de buurvrouwen, een keer met de bruidegom, bruid en een oom en ’s avonds met de bruid alleen. Een foto met drie personen was niet toegestaan, want dat betekende ongeluk voor een van de personen in de foto. Ik had dit al eerder gehoord waarbij het ongeluk vooral de middelste persoon betrof, maar hier was het een van de drie personen die waarschijnlijk snel zou overlijden. Een bijgeloof waar ik zelf niets mee heb, maar op zo’n dag de keuze van de bruidegom en bruid respecteer.

foto'sNadat we door het hele fotoboek heen waren, mocht ik een paar foto’s uitkiezen die ik mee mocht nemen naar huis. We praten nog door over de verschillen tussen een Nederlandse en Cambodjaanse bruiloft en uiteraard de vraag of ik zelf in Cambodja zou willen trouwen. Tja, in elk geval niet negen keer omkleden…

Voordat ik naar Nederland terug kom, hoop ik nog wel naar een zaakje te gaan waar ik op z’n Cambodjaans wordt aangekleed en opgemaakt. Dat is nog wel een leuke ervaring, en het voordeel is dat ik niet meer wit hoef te worden gemaakt;-).