Nieuws

Manila

Na een paar dagen aan het strand van wat rust te hebben genoten, kwam ik op een maandagavond weer in Manila aan. Een megagrote stad met zo’n 15 miljoen inwoners. Door een vriendin werd ik op de bus gezet met de straatnaam waar ik er uit moest. Ik was blij met de Engels sprekende Filipijnen om me heen en nog blijer toen ik op de plek van bestemming was.

De dagen erna volgde een training die me hielp om me voor te bereiden op mijn tijd in Nederland. Alle veranderingen die dat weer met zich meebrengt, maar met name ook hoe te communiceren met mensen die nog nooit in Azie zijn geweest. Hoe vertel je over je werk en vooral culturele dingen die soms zo moeilijk te begrijpen zijn? En hoe ga ik om met alles wat in Nederland is gebeurd en soms zo ver van mij afstaat?

We bereidden een aantal verhalen voor, eerst twee minuten, toen vijf minuten en toen twaalf minuten. De laatste dag deelden we allemaal ons verhaal van twaalf minuten voor de hele groep, met video opname erbij. De video moet ik nog een keer bekijken…

Tussen al het leren en voorbereiden door was er gelukkig ook tijd om van de Filipijnse gerechten te genieten. Ik kom er meer en meer achter dat alle Aziatische landen heerlijk eten hebben!

Jollibeekalamarishalo halo

Op de zondag in Manila ging ik met twee nieuwe vriendinnen naar hun werk. Elke zondag hebben ze een groep met wie ze muziek, zingen en dansen oefenen, om dan later optredens te geven. Met deze groep mocht ik alvast oefenen om mijn verhaal in het kort te vertellen, met daarna een vragenronde.

Uiteraard heb ik tot nu toe alles in het Engels voorbereid en geoefend. Dat is nu nog de grootste uitdaging, alles vertalen en weer gewend raken aan het Nederlands. Nog een paar maanden om me voor te bereiden:-).

delen