Nieuws

Uitdagingen

Leven in een ander land is op zich al een grote uitdaging. Het constant gebruiken van een andere taal of andere talen, de warme zomer die twaalf maanden duurt, de andere cultuur en het chaotische verkeer zijn een paar dingen waar ik aan moe(s)t wennen.

Deze maanden reis ik samen met mijn collega naar verschillende provincies. We bezoeken mensen en proberen meer te begrijpen over hun werk en leven. Een maand geleden waren we ergens in the middle of nowhere toen ik een ongeluk kreeg met de brommer. Een meisje stak plotseling de straat over en ik kon haar niet meer ontwijken. Ik ben dankbaar dat we er allemaal niets aan hebben overgehouden en dat we na contact met haar familie verder konden gaan.

Een week later waren we in een tuktuk onderweg naar het busstation om naar een andere provincie te gaan. Plotseling kwam er brommer dicht langs de tuktuk en greep de rugtas van mijn collega. Binnen een paar seconden was hij verdwenen. Haar paspoort en verschillende andere dingen waren weg en de kans om het terug te krijgen is bijna nihil.

De dagen/weken erna waren we druk bezig om de nodige rapporten te krijgen en een document waarmee ze legaal het land kan verlaten. Toen we dachten dat we alles hadden en ze onderweg ging naar haar land, werd ze bij de grens tegengehouden. Ze had ook nog een soort vertrekvisum nodig in voornoemd document. We waren weer een paar dagen bezig om dat visum te krijgen en uiteindelijk kon ze het land legaal verlaten.

Een grote uitdaging in verschillende talen en niet altijd wetend wat we precies moeten doen. En ondertussen proberen om de dingen te verwerken die gebeurd zijn en op een positieve en liefdevolle manier uit te reiken naar de mensen om ons heen. Terugkijkend ben ik dankbaar voor de mensen die ons hierbij hebben geholpen en dat Hij ons de rust en wijsheid heeft gegeven om alles te doen.