Nieuws

Spicy noodles

Oftewel pittige noedels. Ruim een jaar geleden werd ik voor het eerst meegenomen naar een spicy noodles restaurantje. We kwamen er aan rond een uur of acht ’s avonds en het zat bomvol. Op de menukaart staan verschillende gerechten, maar meer dan 90 procent van de klanten kiest voor de spicy noodles. 

De noodles komen met wat groentes en vlees, maar vooral met heel veel kruiden in een soort soep. Je kunt kiezen uit nummer 0 tot en met nummer 7. Naarmate het cijfer hoger is, zo ook de pittigheid van het gerecht. Bij mijn eerste bezoek dacht ik dat ik nummer 3 of 4 wel aankon, maar mijn studenten overtuigden me dat ik nummer 0 of 1 moest nemen. En inderdaad, mijn nummer 1 was meer dan genoeg. Gelukkig leveren ze er een paar flessen water met ijs bij, die binnen no time op zijn.

Sinds vorig jaar zijn de ‘Seoul’ restaurantjes als paddestoelen uit de grond geschoten. Ze zijn ontzettend populair, met name onder de jongere mensen. Hoewel de spicy noodles meer dan twee euro kosten en het niet als volledige maaltijd wordt gezien, zit het er toch altijd vol.

De meeste buitenlanders denken dat ze wel nummer 3 of 4 aankunnen, om vervolgens heel snel te zakken naar nummer 0. Ik ben er inmiddels meerdere keren geweest en nummer 0 is voor mij standaard geworden.

Het schijnt dat ik, voordat ik naar Nederland kwam afgelopen zomer, een weddenschap met iemand heb gesloten over deze spicy noodles. Als zij nummer 7 gaat eten, zal ik nummer 3 gaan eten. De studente in kwestie is er gelukkig zelf nog niet op teruggekomen…