Nieuws

Brand

Grote rookwolken stegen op boven de huizen, een paar honderd meter van mijn huis. Op het dakterras zagen we de zwarte rookwolken wegwaaien, maar nieuwe kwamen snel op. Nu verbranden mensen hier regelmatig iets, spullen om te offeren aan de voorouders of gewoon afval waar ze vanaf willen, maar dit was toch iets meer.

Daarom de straat op om te kijken wat hier aan de hand is. De halve buurt was uitgelopen en de eerste brandweerwagen was al bezig te blussen. De brand was begonnen in een zaak waar ze matrassen maken en sloeg over naar de gebouwen ernaast en de auto voor de zaak. De kapsalon ernaast waar ik soms mijn haar liet knippen ging ook in vlammen op.

Na een tijdje kwam er nog een tweede brandweerwagen aan, vooral om de huizen om de brand heen nat te houden. Na een tijde was alles gelukkig onder controle en kon de brand helemaal worden geblust.

Het was vlak achter ons oude huis en de volgende dag gingen we even bij onze vorige buren langs, die allerlei dingen verkopen. Hun huis was gespaard gebleven, maar veel dingen waren gesmolten of zaten onder de zwarte stof. De hele dag waren ze al aan het schoonmaken en ze probeerden het meeste nog te verkopen. We konden ze een beetje helpen.

Branden zijn hier niet heel ongewoon, en met alle huizen dicht tegen elkaar gebouwd, slaan de vlammen makkelijk over van het ene pand naar het andere pand.

Dankbaar dat er bij deze brand geen gewonden zijn gevallen. De kapster heeft inmiddels haar halve huis aan de overkant van de straat omgebouwd tot een nieuwe ‘kapsalon’.