Nieuws

Bruiloft

Een oud student is al getrouwd in het buurland, en houdt nu nog een groot feest in Cambodja. Een week voor de bruiloft komt er via mijn huisgenote een uitnodiging binnen. Of zij dit aan mij wil doorgeven, aangezien ik mijn ‘Messenger’ nauwelijks meer gebruik.

Zondag is het dan zover. De jurk is uit de kast gehaald en moet nog even uitwaaien om de muffe geur er uit te halen. De schoenen worden weer opgepoetst en een nette tas vind ik ergens onder in de la. Dan nog op zoek naar wat sieraden en makeup, tja, die gebruik ik hier bijna nooit…

Om zes uur gaat het feest beginnen en dan beginnen wij ons klaar te maken voor vertrek. Tegen half zeven zijn we bij het hotel en zijn nog steeds één van de eerste gasten in de grote zaal. Tijd voor een foto met het bruidspaar en dan ontmoeten we veel oude bekenden en praten weer bij.

Nadat we een video van de bruiloft in het buurland hebben gezien, wordt het bruidspaar naar voren geroepen. Ze worden toegesproken en er wordt voor hen gebeden, alles in het Cambodjaans en het Engels. Tegen achten komen de voorgerechten op tafel. In de donkere zaal met rood licht, ziet al het eten er net iets anders uit. De bloemkool is oranje, de brocolli bijna zwart en de saus van een vleesschotel ziet er uit als bloed. Al het eten is echter heerlijk! Van kreeft tot gegrilde kip, van gestoofde varkenspoot tot een groenteschotel, waarna we afsluiten met de rijst. Na alle heerlijke gerechten, blijft de rijstschaal vol op tafel staan.

We nemen met onze tafel nog een foto met het bruidspaar, die zelf nauwelijks tijd hadden om te eten. Rond negen uur is de halve zaal alweer leeg, tijd om naar huis te gaan.